Gecombineerde Nomenclatuur

Wij zijn volop aan het bijleren. Want een nieuwe zaak starten betekent veel administratie. Heel veel administratie. Zo veel administratie dat het een halftijdse job is. En moeilijke woorden dat er gebruikt worden!

Zo net nog.
Voor het vervaardigen van alcoholvrij bier en gemberdrank moet je een ‘vergunning voor accijnsinrichting’ aanvragen. Wat trouwens een andere vergunning is dan die voor alcoholische dranken, want die heet ‘vergunning erkend entrepothouder’ en nog een andere vergunning is dan die voor de verkoop van die dranken aan derden want die heet ‘vergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’. Zo! Dat is alvast duidelijk.

Maar dus voor de vergunningsaanvraag voor het vervaardigen van alcoholvrij bier en gemberdrank moet je de GN code invullen.
Google leert me dat GN staat voor Gecombineerde Nomenclatuur.
Aha!
Nooit van gehoord!
Wat een prachtige woorden. Probeer ze maar eens 10 keer na elkaar te zeggen.
Wikipedia leert me dan weer dat ‘nomenclatuur’ eigenlijk gewoon ‘naamgeving’ wil zeggen.
Wikipedia leert me dan weer niet wat ‘gecombineerde nomenclatuur’ wil zeggen. Nog niemand blijkt die pagina aangemaakt te hebben.
Ondertussen heb ik wel door dat ‘gecombineerde nomenclatuur’ verwijst naar een lijst met codes gelinkt aan een goed.
Eenvoudig dus!
Waarom noem je het dan niet gewoon goederencodes?

Het uitpluizen van de lijst met bijna 10.000 goederen heeft me echter niet veel verder gebracht waar onze gemberdrank onder te brengen. Hoort dit onder limonade? Hoort dit onder vruchten- en groentensap? Hoort dit onder substanties in vaste vorm voor de bereiding van alcoholvrije dranken (limonades, thee, …)? Of is dit een substantie in vloeibare vorm voor de bereiding van alcoholvrije dranken (limonades, thee, …)?

Na een paar uur zoeken geef ik het op.

Ik ga gewoon elimineren.
Wikipedia leert me dat limonade een koolzuurhoudend drankje is van water met gezoet vruchtensap. Niet dus.
Wikipedia vertelt dat vruchtensap puur sap is of uit een concentraat. Ook niet dus.
En aangezien gember een vaste vorm is kies ik dan maar voor een substantie in vaste vorm voor het bereiden van alcoholvrije dranken…
Gokje!
Ik zal het wel dubbelchecken bij de ambtenaar. Die vriendelijke man kent me al. Het zal namelijk niet mijn eerste vraag zijn. Eerder mijn zesde vraag, om correct te zijn.

En misschien zal ik hem maar niet vertellen dat zo’n gemberdrank kan alcoholiseren na een tijdje. Want dan zijn we nog niet thuis vrees ik. Oh jee.

Maar we onthouden dus GN = Gecombineerde Nomenclatuur. Kruiswoordraadsel iemand?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: