Beer-for-Life enzo

IMG_20150512_180410

Wij doen natuurlijk ook mee met de crowdfunding hype. Haha!

Onze campagne staat op Ulule: https://nl.ulule.com/life-is-brewtiful/

Misschien zit er wel iets leuks voor jou tussen? Of een cadeau voor iemand anders?
Je kan een bidon kopen, ere-Coureur worden, e-vat-e-vat-e-vat geven of iets anders. Alle info op Ulule.

In april hopen we te kunnen brouwen. Met het ingezamelde geld kunnen we echt aan de slag gaan:

  • aankoop van vaatjes om het bier te bewaren
  • aankoop van glazen om een verse pint te drinken
  • aankoop van bidons van 1,8 liter voor de groten dorst

We gaan niet bottelen. Een Coureur-pint smaak je dan ook rechtstreeks van de tap in de Bevoorrading van Brouwerij de Coureur. Steun ons door een bidon te kopen, ere-Coureur te worden of e-vat-e-vat-e-vat te geven.
Er zit een limiet op de formule ere-Coureur, Bollekestrui en Peloton. En de rewards zijn exclusief en enkel tijdens deze crowdfunding campagne te koop. Ben je bierliefhebber? Twijfel dan niet! Of geef het iemand cadeau!

https://nl.ulule.com/life-is-brewtiful/

En toen stond er een brouwinstallatie

Wekenlang sliepen we slecht. Want de brouwinstallatie was onderweg.
En zou die wel binnen kunnen?

Door 2 poorten moet die namelijk. En de 2e poort is niet zo hoog. Onze leverancier zei voortdurend ‘no problem Bart, no problem’. Ze zou ervoor zorgen dat de installatie eronder door kon.

Tot Bart naar de BrauBeviale in Nuremberg ging waar een stukje tentoon stond gesteld.

Fier als een gieter is hij!
En ook een beetje ongerust, want toch wel erg hoog hoor… Maar Betty zegt ‘no problem Bart, you can take the motor out”.IMG-20191113-WA0006

Een week later zou dit deel van de BrauBeviale naar Kessel-Lo komen. Maar welke dag en hoe laat konden ze niet exact zeggen. Ze zouden ons een uurtje vooraf bellen. We konden niet anders dan op de goodwill van de buren rekenen om parkingplaats te voorzien en hulp in paraatheid te zetten. Bart gaat nog snel 2 transpaletten huren want dat is toch handig. Zo’n vorklifttruck kan zeker niet door de 2e poort.

En dan is het tijd voor een staaltje crisismanagement.
Ine is de loodgieters aan het helpen als er een mega-truck voor de deur stopt. Whattttt? Waar is dat uurtje vooraf bellen naartoe?

  • Bart zet net de transpaletten op de remorque en heeft zeker nog 30 minuten nodig om eraan te komen
  • de hulp die paraat staat wordt snel uit bed gebeld met een jetlag en heeft ook nog 30 minuten nodig
  • de brave chauffeur zegt vrolijk dat de installatie zeker niet door de 2e poort geraakt
  • de loodgieters veranderen in klusjesmannen en bekijken hoe ze de 2e poort kunnen afbreken
  • de timmerman wordt opgebeld en gevraagd alles te laten vallen om de 2e poort te komen afbreken en later weer op te bouwen

En een half uurtje later staat een heel team instructies te geven, van uitladen die handel, tot millimeter bijsturing om door de 1e poort te geraken tot verkeer omleiden omdat er een brouwerij op straat rijdt.

Pheww, een uur later ademen we weer.
(Met ontzettende dank aan de geduldige chauffeur, onze Amerikaanse vrienden van Pooles Island Brewing Company die net op bezoek waren, de broers van G&D bvba die weer achter de gasleiding konden kruipen en Manu van Manu-Projects die onze 2e poort weer zal fixen.)

Maar laat het duidelijk zijn. Als Betty ‘no problem Bart’ zegt bedoelt ze ‘no, Bart’!
Het ging hier zelfs niet over een paar centimeter te hoog. Elke tank is zeker 50cm hoger dan gevraagd….

Een week later zou deel 2 komen. Ook hier weten we niet wanneer exact de transporteur eraan komt. En ja, hij heeft wel 4x bevestigd dat ze zouden bellen bij vertrek. Maar nu ligt de 2e poort eruit dus de vorklifttruck zal binnen kunnen. We slapen een beetje beter.
En dan horen we dat we bij de gelukkigen zijn voor e-scanning en fysieke scanning van onze container in de haven van Antwerpen. Boem! Daar mag je voor betalen. En lap, we krijgen telefoon, want er zitten ook kabels bij en een soort verwarmingselement enzo, en dat hoort toch niet bij een brouwerij….? Zeg pipo, houdt u eens met dienen drugs bezig in plaats van de kleine ondernemer te pesten met extra controle-uren! €500 kwijt omdat we het (on-)gelukkige lot wonnen. Grrrrr!

En nee, ze hebben ons alweer niet gebeld. En deze keer was de chauffeur minder geduldig want hij zou de tanks zeker niet uit zijn truck krijgen. Zeggen dat het vorige week wel lukte en dat we de straat niet breder kon maken leek hij niet te verstaan. Ine ken haar plaats en is dan maar weer het verkeer gaan regelen in de druilerige regen. Ondertussen zag ze wel netjes de tanks 1 voor 1 voorzichtig uit de truck tevoorschijn komen en voorzichtig binnen gereden worden.

Et voila;

KEIhard bedankt aan de geduldige buren en alle geweldige hulp!

En nu is’t wachten op Fluvius die ons nog drijfkracht gaat leveren. En daarna kan alles aan elkaar geinstalleerd worden. En daarna moet alles geijkt worden. En daarna moet accijnzen komen controleren. En daarna moeten we wachten op de brouwvergunnig. En DAARNA kunnen we brouwen. En daarna moogt ge ene komen drinken. Schol!

 

Gecombineerde Nomenclatuur

Wij zijn volop aan het bijleren. Want een nieuwe zaak starten betekent veel administratie. Heel veel administratie. Zo veel administratie dat het een halftijdse job is. En moeilijke woorden dat er gebruikt worden!

Zo net nog.
Voor het vervaardigen van alcoholvrij bier en gemberdrank moet je een ‘vergunning voor accijnsinrichting’ aanvragen. Wat trouwens een andere vergunning is dan die voor alcoholische dranken, want die heet ‘vergunning erkend entrepothouder’ en nog een andere vergunning is dan die voor de verkoop van die dranken aan derden want die heet ‘vergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’. Zo! Dat is alvast duidelijk.

Maar dus voor de vergunningsaanvraag voor het vervaardigen van alcoholvrij bier en gemberdrank moet je de GN code invullen.
Google leert me dat GN staat voor Gecombineerde Nomenclatuur.
Aha!
Nooit van gehoord!
Wat een prachtige woorden. Probeer ze maar eens 10 keer na elkaar te zeggen.
Wikipedia leert me dan weer dat ‘nomenclatuur’ eigenlijk gewoon ‘naamgeving’ wil zeggen.
Wikipedia leert me dan weer niet wat ‘gecombineerde nomenclatuur’ wil zeggen. Nog niemand blijkt die pagina aangemaakt te hebben.
Ondertussen heb ik wel door dat ‘gecombineerde nomenclatuur’ verwijst naar een lijst met codes gelinkt aan een goed.
Eenvoudig dus!
Waarom noem je het dan niet gewoon goederencodes?

Het uitpluizen van de lijst met bijna 10.000 goederen heeft me echter niet veel verder gebracht waar onze gemberdrank onder te brengen. Hoort dit onder limonade? Hoort dit onder vruchten- en groentensap? Hoort dit onder substanties in vaste vorm voor de bereiding van alcoholvrije dranken (limonades, thee, …)? Of is dit een substantie in vloeibare vorm voor de bereiding van alcoholvrije dranken (limonades, thee, …)?

Na een paar uur zoeken geef ik het op.

Ik ga gewoon elimineren.
Wikipedia leert me dat limonade een koolzuurhoudend drankje is van water met gezoet vruchtensap. Niet dus.
Wikipedia vertelt dat vruchtensap puur sap is of uit een concentraat. Ook niet dus.
En aangezien gember een vaste vorm is kies ik dan maar voor een substantie in vaste vorm voor het bereiden van alcoholvrije dranken…
Gokje!
Ik zal het wel dubbelchecken bij de ambtenaar. Die vriendelijke man kent me al. Het zal namelijk niet mijn eerste vraag zijn. Eerder mijn zesde vraag, om correct te zijn.

En misschien zal ik hem maar niet vertellen dat zo’n gemberdrank kan alcoholiseren na een tijdje. Want dan zijn we nog niet thuis vrees ik. Oh jee.

Maar we onthouden dus GN = Gecombineerde Nomenclatuur. Kruiswoordraadsel iemand?