Als we brouwen blijven de vaste moutdeeltjes over nadat ze hun suikers, smaak en kleur hebben afgegeven aan het wort. Bij elk type bier is het een hele andere samenstelling van mouten. En uiteraard kan je deze restmouten, ook wel ‘draf’ of bostel genoemd, nog een tweede leven geven.
Wat gebeurt er met onze restmouten?
1/ Brouwersbrood bij De Broodenier
Michiel en Hilke van ambachtelijke en plantaardige bakkerij De Broodenier in Leuven drogen het draf in een oven, malen het vervolgens tot bloem, en bieden om de 4 weken op zaterdag heerlijk Brouwersbrood aan. Op hun website kan je de broodplanning bekijken en ook bestellingen plaatsen. Elke keer proeft het brouwersbrood anders, omdat de draf een andere samenstelling heeft afhankelijk van het recept.
2/ Voedsel voor de zwartesoldaatvlieg
Bart van BSF haalt emmertjes draf op en voedt er zijn zwartesoldaatvliegen mee. Hun larven zijn gezond voedsel voor reptielen, vogels en vissen.
3/ Brouwersgranola
Hoppevrouw Ine neemt steeds wat draf mee naar huis om granola te maken. Eerst wordt die traag gedroogd in de oven en dan vervangt die de helft van de havermout in het granola-recept.
4/ Kroketten bij BORREL
Anna van BORREL Leuven gebruikt af en toe restbier en/of restmout voor haar geweldige handgerolde kroketten met bijzondere vullingen, korte keten.
5/ Lekkers voor de kippen in de tuin
En den overschot gaat naar wat lokale kippen die wel eens wat anders willen eten.
6/ Extra
Er worden nog wat zaken uitgetest: draf voor hondenbrokken, voor wegwerpservies, voor geperste platen…
Wil jij ook graag eens iets met draf uitproberen? Vraag ons gerust naar een portie draf!